március 23, 2013

Tradicionális kínai konyhában felhasznált zöldségek és fűszernövények

Bambuszrügy

Ezek a bambusznövény elefántcsont-fehér fiatal hajtásvégei. Könnyen hozzáférhető konzerv formájában, a friss bambuszrügy drága és csak bizonyos évszakokban hozzáférhető, idényjellegű áru. A bambuszrügy puhán roppanós állagú és édes ízű ételalapanyag. A konzerv bambuszrügyet könnyen felfrissíthetjük, ha felhasználása előtt leöblítjük, majd gyorsan blansírozzuk.

Bok choy

Kínai káposztaféle fehér hajtásokkal és széles sötétzöld levelekkel. A sanghaji, vagy bébi bok choy kisebb méretű és még kellemesebb ízű. A párolt, blansírozott, vagy levesekben felhasznált és kevergetve sütött bok choy kellemes frissítő, enyhén kesernyés ízű. Olyan hajtásokat válasszunk, melyek ropogósak és hibátlanok a levelei.

Chili paprikák

A chili paprikaként emlegetett csípős paprikákat Ázsia szerte szószok, krémek és kevergetve sütött, párolt ételek ízesítésére használják. A chili paprikák nagyon eltérőek lehetnek méretükben, színükben, alakjukban és csípősségük mértékében. Használhatják őket frissen és szárított formában is, ebben az esetben felhasználhatók egészben, őrölve, vagy porrá törve is. A friss chiliknek épeknek és élénk fényeseknek kell lenniük, nem lehetnek foltosak, vagy sérültek.

Kínai brokkoli (gai lan)

Az ehető széles levelek, puha torzsa és ízletes fehér virágok jellemzik ezt a növényt. Enyhe, lágy ízei vannak, melyek hasonlóak a nyugaton ismert brokkoliéhoz, de egy kicsit kesernyésebb, föld ízűb annál. Ideálisan gőzölhető és kevergetve süthető, illik hozzá a osztrigaszósz.

Kínai metélőhagyma

Ismert még fokhagyma snidling néven is, ez a tompán zöld metélőhagyma eléggé csípős ízű és nagymennyiségben használják a kevergetve sütött ételekben és a levesekben.

Cilantro – korianderlevél

Nevezik még kínai petrezselyemnek és koriandernek is. Ez a zöldfűszer pikáns, friss, és egy kissé földes ízű. Elterjedten használják a délkelet-ázsiai és a thaiföldi konyhában.

Daikon

Ez egy népszerű japán gyökérzöldség, amelyet kínai fehérretekként is ismernek. A daikon egy nagy fehér répára emlékeztet, amelynek kemény, tömör az állaga, amely a hosszantartó főzésnek is ellenáll. Kevergetve süthetjük, párolhatjuk, gőzölhetjük, de nyersen is kínálhatjuk (gyakran reszelik, vagy vékony csíkokra vágják) salátákban. A jó minőségű daikon tömött, nehéz és sérülésmentes, ép és selymes, bársonyos, sima felületű gyökérzöldség.

Szárított fekete gomba (shiitake)

A gomba szárítása során ízei koncentrálódnak és íze átható húsos. A szárított gomba ideális levesekben, töltelékben, a kevergetve sütött ételekhez és párolt ételekhez. Felhasználása előtt meleg vízbe kell áztatni 15-20 percre, rostos tönkjét el kell távolítani.

Gyömbérgyökér

Ez a dudoros, világos bézsszínű rizóma kétféleképpen kerülhet hozzánk, fiatal állapotában és éretten. A fiatal gyömbér puhább és enyhébb ízű, és használhatjuk hámozatlanul is. Az érett, öregebb gyömbér nyersebb, csípősebb. Mindkettőnek épnek és ráncmentesnek kell lennie. A reszelt, apróra vágott, darabolt és szeletelt gyömbér számtalan ételféleségben használható – a fűszeres pácoktól, kevergetve sütött ételektől a currykig és levesekig.

Lemongrass – citronella, citromfű

A thai, vietnámi, és más délkelet-ázsiai konyhák alapvető alapanyaga, ennek a rostos zöldfűszernövénynek hosszú, vékony, halványzöld levelei vannak és a zöldhagymához hasonló alsó része, átható citromos íze és illata. Csak a szár alsó részét használják főzésre, amit általában nagyon apróra összevágnak, vagy egy pépben összezúzzák. Az ételek ízesítésére használt nagyobb darabokat tálalás előtt el kell távolítani az ételekből.

Mizuna

Ez egy ízletes lombos zöld növény, hosszú, csipkézett szélűek a levelei, salátákban és kevergetve sütött ételekben használják alapanyagként.

Napa káposzta

Ez a tojásdad, széles levelű káposztafej nagyon ropogós, halványzöld, fodros gyűrött leveles és édes, kellemes ízű növény. Elterjedten használják kevergetve sütött ételekben és levesekben. Nagyon jól átveszi a többi alapanyag ízeit.

Tatsoi

Hívják még „kanalas káposztának” is. A tatsoi egy leveles ázsiai növényféleség, melynek kissé fűszeres káposztára emlékeztető ízei vannak. Salátákban és kevergetve sütött ételekben lehet felhasználni.

Vízi gesztenye

A konzervben megvehető változata az elterjedtebb, de a friss vízi gesztenye egy ritka élvezet, amely sokféle ázsiai kevergetve sütött ételhez, raguhoz, töltelékhez és leveshez lehet alapanyag hihetetlenül édes, szaftos és ropogós szerkezetével. A friss vízi gesztenye sötétbarna-fekete héjú, amelyet egy éles késsel meg lehet hámozni. Tömör, ép szerkezetű kel legyen, melyen nem találhatunk megpuhult részeket.

Házhozszállítás - Kínai rendelés - Keresőoptimalizálás - 2011 - Budapest | Powered by WordPress